Integralni projekt EU Future Tacho Navigation Solution

Vsebinska/idejna zasnova projekta se je začela kot nadgradnja sistema opreme digitalnih tahografov in beleženja podatkov.

Digitalni tahograf zapisuje voznikove čase voženj in počitka na pomnilniške kartice. Področje digitalne tahografije se zaradi EU smernic zaradi nujne posodobitve v bližnji prihodnosti namerava nadgraditi, kar je opogumilo konzorcij, da bo izvedel tehnološko izjemno dovršeno in visoko kvalitetno integrirano rešitev, ki je na tržišču trenutno še ni. Konzorcij bo nadgradil že obstoječe tahografe (hardware, software) in pripravil podlage oz. spremembe, ki bodo potrebne za delovanje SmartTahografov – digitalnih tahografov prihodnosti.

Izvedli bomo tudi nekatere rešitve, ki so izjemen doprinos na tehnološkem področju. Gre za identifikacijo/prepoznavnost voznika s prstnim odtisom, ki omogoča varnostne, zakonske in okoljske pridobitve ter eliptično kriptiranje, ki zahteva ogromno tehničnega in strokovnega znanja.

Zastavljen izziv

Izvedba integrirane rešitve, ki preprečuje zlorabe in izmenjave kartic med vozniki; povečuje sledljivost voznika in vozila za potrebe večje varnosti družbe, zmanjšanje emisij izpušnih plinov in ogljičnega odtisa (CO2 footprint, water cycle, LCA – life cycle assesment).

Vsebinski cilji

 • zmanjšanje prometnih nesreč v gospodarstvu
 • zmanjšanje vplivov na okolje; boljša pretočnost prometa
 • zmanjšanje zlorab
 • najnaprednejša tehnologija
 • prispevek h ključnim ciljem pametne specializacije S4
 • Projekt RRI*

  Projekt bo trajal dve leti, in sicer do avgusta 2018. * Inovativni, raziskovalno-razvojni projekt. Oglejte si spletno stran evropske kohezijske politike.

  Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

  Konzorcijski partnerji